Η MAD Architects ολοκληρώνει το First Signature Stadium του Quzhou Sports Park – aasarchitecture

Η MAD Architects ολοκληρώνει το First Signature Stadium του Quzhou Sports Park – aasarchitecture

Oktober 10, 2022 0 Von admin

Η MAD Architects ολοκλήρωσε το στάδιο Quzhou, το κεντρικό κομμάτι ενός συγκροτήματος που εκτείνεται σχεδόν 700.000 τετραγωνικά μέτρα που θα είναι γνωστό ως Quzhou Sports Park στην επαρχία Zhejiang. Το Quzhou είναι μια ιστορική πόλη 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης και περιβάλλεται από πυκνά δάση στα ανατολικά και δυτικά.

Παρά την εντυπωσιακή χωρητικότητα των 30.000 θέσεων, το στάδιο Quzhou σχεδιάστηκε για να φαίνεται ως συνέχεια του γύρω τοπίου και όχι ως αντικείμενο που ξεχωρίζει απέναντί ​​του. Σε αντίθεση με τα τυπικά στάδια που μοιάζουν με φρούρια που κατασκευάζονται σε αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, η MAD Architects ήταν αποφασισμένη να κατασκευάσει ένα στάδιο που θα ενσωματώνει μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του, έτσι ώστε να είναι ανοιχτό στον περιβάλλοντα δημόσιο χώρο σχεδόν από κάθε γωνία.

Η MAD Architects θεωρεί τους χώρους του σταδίου όχι μόνο ως έναν δυναμικό χώρο πάρκου δίπλα στο αστικό κέντρο της πόλης, επιδεκτικό αθλητικής και χαλαρής αναψυχής, αλλά και ως ευκαιρία για μια πνευματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Για τον Ma Yansong, το στάδιο Quzhou ξεφεύγει από τη συμβατική αθλητική αρχιτεκτονική. Έχει συλληφθεί ως ένα κομμάτι της τέχνης της γης που βυθίζεται στη φύση και καλωσορίζει όλους να συγκεντρωθούν και να μοιραστούν το αθλητικό πνεύμα.

Με αυτή την ιδέα κατά νου, οι κυματισμοί της γύρω τοπογραφίας μεταφέρονται στην κεκλιμένη πρόσοψη, πάνω στην οποία οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να προσδιορίσουν μόνοι τους πού τελειώνει το τοπίο και πού αρχίζει το κτίριο. Ακόμη και όταν το στάδιο είναι κλειστό, οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να σκαρφαλώσουν στη δομή και να το αντιμετωπίσουν ως ένα ενεργό κομμάτι του τοπίου. Εμφανιζόμενη από απόσταση σαν φωτοστέφανο που αιωρείται απαλά πάνω από το τοπίο, η προεξέχουσα κατασκευή του σταδίου Quzhou είναι το νεότερο στολίδι της πόλης.

Οι επισκέπτες πλησιάζουν το στάδιο περπατώντας μέσα από το κουβούκλιο από μία από τις οκτώ εισόδους, οι οποίες διαθέτουν σύνθετες διπλές καμπύλες επιφάνειες που κυματίζουν από πάνω σαν κύματα του ωκεανού. Το κουβούκλιο υποστηρίζεται μόνο από εννέα σημεία πτώσης με μέγιστο άνοιγμα 95 μέτρων μεταξύ τους για να επιτρέψει στο κτίριο να «επιπλέει» πάνω από το τοπίο ενώ προσφέρει πλαισιωμένες προοπτικές της πόλης από πολλές απόψεις.

Τα 60 σετ τοίχων από σκυρόδεμα που στηρίζουν το στάδιο αποτελούνται από εκτεθειμένους τοίχους από φύλλα σκυροδέματος ανοιχτόχρωμης όψης που φέρνουν τη ζεστασιά με την υφή σε τέτοιο υλικό και θολώνουν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Το κουβούκλιο αποτελείται εσωτερικά από αυτοφερόμενο χάλυβα, πάνω στον οποίο ήταν τυλιγμένο ένα ημιδιαφανές υλικό μεμβράνης εκπομπής φωτός που θα μπορούσε να λάβει την περίπλοκη γεωμετρία που απαιτείται για το σχεδιασμό με μεγάλη έκταση.

Αν και το κουβούκλιο αποτελείται από ένα μνημειακό ατσάλινο πλαίσιο, φαίνεται ελαφρύ χάρη στη μεμβράνη από συνθετικό πολυμερές PTFE που μεταδίδει το φως, τυλιγμένη γύρω από το κάτω μισό της δομής που αποτελείται από μικροδιατρήσεις για τη βελτίωση της ακουστικής απόδοσης σε όλο το στάδιο. Η επάνω επιφάνεια του θόλου αποτελείται από μια πιο συμπαγή μεμβράνη PTFE για να αποτρέψει την είσοδο βροχής στο μπολ του καθίσματος.

Η ελικοειδής γεωμετρία συνεχίζεται μέσα στο ίδιο το στάδιο, όπου έως και 30.000 θεατές μπορούν να καταλαμβάνουν το εσωτερικό που μοιάζει με κρατήρα και να τραβήξουν επιλεγμένες λάμψεις της πόλης και του βουνού πέρα ​​από αυτό. Τα καθίσματα κυματίζουν σε σχέση με το γύρω τοπίο, το οποίο προσομοιώνει επίσης ως μια σειρά από αποχρώσεις του πράσινου που αντιπαραβάλλουν οπτικά τη δομή του λευκού θόλου πάνω τους. Εκτός από την παροχή ενός οικείου περιβάλλοντος για θεατές, το στάδιο σχεδιάστηκε με ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων σχεδιαστικών χαρακτηριστικών.

Εκτός από τις θέσεις του κοινού και την αρένα, η πλειονότητα των εγκαταστάσεων του σταδίου Quzhou βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Τα μεγάλα ανοίγματα στο τοπίο επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει στο γκαράζ στάθμευσης, τα επίπεδα εισόδου του σταδίου. Σε ολόκληρη τη δομή, το στάδιο έχει σχεδιαστεί για να απορροφά, να αποθηκεύει και να διεισδύει το νερό της βροχής, το οποίο θα έχει το πρόσθετο αποτέλεσμα της προστασίας του κτιρίου από την υπερβολική ζημιά της βροχής και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και στην κατανάλωση ενέργειας.

Ως έργο τέχνης, η MAD επέλεξε φυτά ειδικά για την περιοχή που θα απαιτούσαν λίγη συντήρηση για την προώθηση της εξοικονόμησης νερού, ενώ η υπαίθρια σήμανση για το στάδιο αποτελείται από πέτρα και μέταλλο και ενσωματώνεται στο επίπεδο του εδάφους για να εναρμονιστεί με το τοπίο. Επιπλέον, όλα τα υλικά από σκυρόδεμα που βρέθηκαν σε όλη την περιοχή παρήχθησαν τοπικά, ελαχιστοποιώντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με τη μεταφορά των υλικών σε όλη τη διαδικασία κατασκευής.

Το Quzhou Stadium αντιπροσωπεύει το πρώτο από τα δύο στάδια κατασκευής για το συγκρότημα Quzhou Sports Park, ένα μεγάλο έργο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2018 που θα περιλαμβάνει ένα γυμναστήριο 10.000 θέσεων, ένα natatorium 2.000 θέσεων, ένα μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας, καταλύματα σε ξενοδοχεία, κέντρο νεότητας και προγράμματα λιανικής.

Ο σχεδιασμός των κτιρίων που τοποθετούνται σε όλο το πάρκο ξεφεύγει από τον παραδοσιακό τρόπο ανάδειξης της δομικής αντοχής των αθλητικών εγκαταστάσεων για να αποδώσει μια λεπτή εσωτερική ομορφιά. Όταν ολοκληρωθεί, το Quzhou Sports Park θα γίνει το μεγαλύτερο προστατευμένο από τη γη συγκρότημα στον κόσμο και θα προσφέρει μια πολύ αναγκαία αντίθεση με τον πυκνό αστικό ιστό της περιοχής. Πηγή MAD.

  • Τοποθεσία: Quzhou, Κίνα
  • Αρχιτέκτονας: ΤΡΕΛΟΣ
  • Κύριοι υπεύθυνοι συνεργάτες: MA Yansong, DANG Qun, Yosuke HAYANO
  • Υπεύθυνοι Συνεργάτες Συνεργάτες: LIU Huiying, Kin LI, FU Changrui
  • Ομάδα σχεδιασμού: XU Chen, LI Cunhao, LI Guangchong, LI Gang, Iting LIEN, Kyung Eun Na, MA Yin, Thoufeeq AHMED Alessandro FISALLI, LI Hui, Tian JIN, ZHANG Kai, MA Yue, Melanie Weitz, ZHOU Haimeng, XIAO Yukiishan, , Luis TORRES, SU Le, KANG Wenzhao, Pittayapa SURIYAPEE, YU Lin, Neeraj MAHAJAN, ZHANG Bo, Connor HYMES, ZHANG Yufei, WANG Qi, SONG Minzhe, CAO Xi, LIU Hailun, ZHANGHE Xiangome,
  • Αρχιτέκτονας αρχείων: Ομάδα CCDI
  • Αρχιτέκτονας τοπίου: PWP Landscape Architecture, EADG, Yong-High Landscape Design Consulting Co.Ltd
  • Δομικός μηχανικός: Schlaich Bergermann Partner
  • Ευρωβουλευτής Μηχανικός: SC Consultants Limited
  • Σύμβουλος Πρόσοψης: RFR Ασία
  • Σύμβουλος Φωτισμού: Ning’s Field Lighting Design
  • Σχεδιασμός σήμανσης: Kenya Hara (Nippon Design Center, Inc.)
  • Πελάτης: Quzhou West District Development Committee, Quzhou Baoye Sports Construction and Operation Co., Ltd
  • Τυπολογία: 30.000 θέσεις Στάδιο, Αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις
  • Περιοχή του Σταδίου: 33.731 τετραγωνικά μέτρα
  • Περιοχή κτιρίου σταδίου: 58.565 τετραγωνικά μέτρα
  • Περιοχή τοποθεσίας Quzhou Sports Park Masterplan: 610.556 τετραγωνικά μέτρα (Πρώτη φάση: 327.370 τετραγωνικά μέτρα, Φάση δεύτερη: 283.186 τετραγωνικά μέτρα)
  • Περιοχή κτηρίου Sports Park Quzhou: 390.074 τετραγωνικά μέτρα (Πρώτη φάση: 269.474 τετραγωνικά μέτρα, Φάση δεύτερη: 120.600 τετραγωνικά μέτρα)
  • Ετος: 2022
  • Φωτογραφίες: Εικόνες CreatAR, Arch Exist, AogvisionΠαραχώρηση του ΤΡΕΛΟΣ