Μεταμορφώνοντας το Δημαρχείο της Ουψάλα από τον Henning Larsen – aasarchitecture

Μεταμορφώνοντας το Δημαρχείο της Ουψάλα από τον Henning Larsen – aasarchitecture

Oktober 7, 2022 0 Von admin

Εμπνευσμένο από τον Kintsugi – την ιαπωνική φιλοσοφία και την τέχνη της επισκευής – η μεταμόρφωση του Δημαρχείου της Ουψάλα επισκευάζει και αποκαθιστά ορατά το παλιό παλιό δημαρχείο, ενώ προσθέτει νέες ιδιότητες μέσω σύγχρονων τεχνικών και τεχνολογίας δόμησης. Πενήντα επτά χρόνια μετά το πρώτο άνοιγμα του Δημαρχείου της Ουψάλα, επιτέλους εκπληρώνει τον αρχικό του σκοπό. Το Δημαρχείο της Ουψάλα βραβεύτηκε πρόσφατα με το Σουηδικό Κτίριο της Χρονιάς 2022.

Σε συνεργασία με την SLA και την Tyréns, ο Henning Larsen έχει σχεδιάσει μια εκτενή μεταμόρφωση και επέκταση του σουηδικού δημαρχείου για τις αρένες και τα ακίνητα του Δήμου Ουψάλα βόρεια της σουηδικής πρωτεύουσας Στοκχόλμης. Όπως κάθε αρχιτεκτονικό έργο, ένας μετασχηματισμός απαιτεί μια βαθιά κατάδυση στο πλαίσιο για να ξεδιπλωθούν πλήρως οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ιστορικές συνθήκες. Αλλά, επιπλέον, περιλαμβάνει επίσης μια συναρπαστική εξερεύνηση στη δουλειά άλλων, διερευνώντας το παρελθόν μέσα από το δομημένο περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός του πρόσφατα εγκαινιασμένου Δημαρχείου της Ουψάλα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. «Καθώς η αρχιτεκτονική έχει εξελιχθεί, έτσι και η τεχνολογία μας, στο Δημαρχείο της Ουψάλα χρησιμοποιήσαμε τις πιο πρόσφατες λύσεις για να μετατρέψουμε ένα κτίριο της δεκαετίας του 1960 σε ένα σύγχρονο, εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικό κτίριο σχεδιασμένο για τα επόμενα 60 χρόνια δημοκρατίας», λέει ο Jacob Kurek, Global Design Director. Χένινγκ Λάρσεν.

Ανολοκλήρωτη δουλειά
Το όψιμο μοντερνιστικό σχέδιο που πρότειναν οι Erik και Tore Ahlsén είχε σχεδιάσει τέσσερα πενταόροφα κτίρια που συγκεντρώνονταν γύρω από μια κεντρική εξωτερική αυλή. Ως αποτέλεσμα, σχηματίστηκε ένα σχήμα L και η προβλεπόμενη αυλή παρέμεινε απροσδιόριστη, μετατρέποντας τελικά σε ένα αρκετά θαμπό πάρκινγκ. Τις πέντε δεκαετίες που ακολούθησαν, η πόλη προσπάθησε αρκετές φορές να συνεχίσει να χτίζει, χωρίς επιτυχία.

«Τέσσερα συνδεδεμένα κτίρια είχαν αρχικά σχεδιαστεί, αλλά μόνο δύο κατασκευάστηκαν. Στην πραγματικότητα, ένα από αυτά δεν κατασκευάστηκε όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά είχε μόνο τρεις ορόφους», εξηγεί ο Per Ebbe Hansson, Lead Design Architect, Henning Larsen. Το απραγματοποίητο σχέδιο σήμαινε ότι η προβλεπόμενη λειτουργία του δεν εκπληρώθηκε ποτέ πλήρως. Το Δημαρχείο της Ουψάλα δεν κατάφερε ποτέ να φιλοξενήσει όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και γραφεία, καθώς, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, πολλά από αυτά διασκορπίστηκαν σε όλη την πόλη.

Χωρίς αίθουσα συνελεύσεων, οι εκλεγμένοι πολιτικοί συγκεντρώνονταν περιοδικά στο γειτονικό Μέγαρο Μουσικής για συζητήσεις και συναντήσεις. Εν ολίγοις, το Δημαρχείο της Ουψάλα δεν έγινε ποτέ το μέρος που προοριζόταν να γίνει. Επεκτείνοντας την υπάρχουσα αρχιτεκτονική, δηλαδή το ημιολοκληρωμένο σχέδιο των αδελφών Ahlsén, το έργο τώρα ανέρχεται συνολικά σε 25.000 m2 / 270.000 ft2.

Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον Έρχονται Μαζί
Το ταξίδι στην κατασκευή του ημιτελούς κτιρίου των αδελφών Ahlsén πυροδότησε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί η ιαπωνική τέχνη της επισκευής αγγείων με χρυσό, γνωστή ως Kintsugi, ως έμπνευση για τη σύνδεση του αρχικού κτιρίου με ένα νέο. Το δημαρχείο στην Ουψάλα ασχολείται με τους πολίτες.

«Οι διαδικασίες μετασχηματισμού έχουν πολύ διαφορετική νοοτροπία από το σχεδιασμό από το νέο, αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να παράγει συναρπαστικά και απροσδόκητα αποτελέσματα, ωθώντας και προκαλώντας το νέο, επειδή η παλιά αρχιτεκτονική παίζει ενεργό ρόλο. Θέλαμε να προσθέσουμε στο υπάρχον κτίριο με τρόπο που να αναδεικνύει το υπάρχον και το νέο. Τότε ήρθε η ιδέα του Kintsugi. Χρησιμοποιήσαμε απλώς γυαλί αντί για χρυσό. Ως αποτέλεσμα, παρελθόν, παρόν και μέλλον ενώνονται στο μεταμορφωμένο δημαρχείο», λέει ο Per Ebbe Hansson.

Προσκαλεί το κοινό μέσα από ένα πέρασμα που διασχίζει το ισόγειο του κτιρίου σχηματίζοντας την καρδιά του δημαρχείου. Εδώ βρίσκονται δημόσιες υπηρεσίες και προγράμματα όπως καφέ, εστιατόριο, καταστήματα και εκθεσιακές εγκαταστάσεις. Τώρα ανοιχτό για το κοινό, το νέο κτίριο φέρει την κληρονομιά του παλιού, αλλά διαθέτει 14.000 νέα τετραγωνικά μέτρα για να στεγάσει επιτέλους όλες τις δραστηριότητες του δήμου.

Μια εσωτερική αυλή 1.500 m2 καλυμμένη με εντυπωσιακή γυάλινη οροφή σε σχήμα θόλου, βάρους 700 τόνων, προσφέρει έναν χώρο συγκέντρωσης για τους κατοίκους, το προσωπικό του δήμου και τους δημόσιους υπαλλήλους και ένα γλυπτό κτίριο που βρίσκεται μέσα στην αυλή στην οποία βρίσκονται οι αίθουσες του δημοτικού συμβουλίου και η αίθουσα συνελεύσεων βρίσκονται, το κτίριο μπορεί πλέον να αντικατοπτρίζει πλήρως τις δημοκρατικές αξίες που οδηγούν τις δραστηριότητες στις οποίες φιλοξενεί. Πηγή: Henning Larsen.

  • Τοποθεσία: Ουψάλα, Σουηδία
  • Αρχιτέκτονας: Χένινγκ Λάρσεν
  • Τοπίο: SLA
  • Μηχανικός: του Tyrann
  • Βιωσιμότητα: BREEAM-SE Αριστεία
  • Εργολάβος: Πρέπει
  • Πελάτης: Arenas and Properties του Δήμου Uppsala
  • Βραβεία: Κτίριο της Χρονιάς 2022 από τη Σουηδική Byggindustrin
  • Μέγεθος: 25.000 m2 / 270.000 ft2
  • Ετος: 2021
  • Φωτογραφίες: Einar AslaksenΠαραχώρηση του Χένινγκ Λάρσεν