Caisse d’Epargne Headquarters by GRAAM Architecture – aasarchitecture

Caisse d’Epargne Headquarters by GRAAM Architecture – aasarchitecture

Oktober 7, 2022 0 Von admin

Στο πλαίσιο του έργου της εταιρείας που στοχεύει στην επιτάχυνση – τον ​​μετασχηματισμό της, το Bourgogne Franche-Comté Caisse d’Epargne κατασκεύασε μια νέα έδρα στη Ντιζόν, η οποία αναμένεται να είναι υποδειγματική. Το έργο αποτελείται από δύο στοιχεία. μια βάση δύο επιπέδων, σταθερή και αγκυρωμένη στο έδαφος, και ένα πάνω μέρος 4 επιπέδων. Η βάση είναι διάτρητη από αίθριο τριπλού ύψους και αίθριο που φέρνει φυσικό φως σε κάθε χώρο εργασίας, μέχρι τον πυρήνα του κτιρίου.

Η κυρίαρχη αρχιτεκτονική λύση δίνει τη δυνατότητα καλύτερης προβολής της τράπεζας, ενός σημαντικού παράγοντα της περιοχής της, με τη χρήση οικολογικών και ανθεκτικών υλικών με ελεγχόμενο κόστος σύλληψης και υλοποίησης. Οι χώροι εργασίας της βάσης σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να προσφέρουν αρθρωτή και ευελιξία. Τα λίγα 12 000 m2 μπορούν επομένως να υποδιαιρεθούν σε αυτόνομους υποχώρους μικρότερους από 300 m2.

Έννοιες
Το κτίριο αποτελείται από έναν ξύλινο δομικό σκελετό, προκατασκευασμένα δάπεδα από σκυρόδεμα, μια εξω κατασκευή σε ξύλο που καλύπτεται από ένα τζάμι διπλό δέρμα. Είναι κατασκευασμένο με 100% στεγνή εφαρμογή και αριθμεί 2579 m3 ξύλου, με άλλα λόγια 2579 T CO2 αποθηκευμένο. Αυτή η επιλογή κατασκευής επιτρέπει τη μείωση του χρόνου συναρμολόγησης, τον έλεγχο της ποιότητας φινιρίσματος ενώ ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις δυσκολίες εργασίας.

Σχέση με το περιβάλλον
Βρίσκεται στο ZAC Valmy, μια νέα επιχειρηματική περιοχή στα βόρεια προάστια της Ντιζόν, τα κεντρικά γραφεία του Caisse d’épargne της Bourgogne Franche-Comté συνδέονται με μια κυκλική λεωφόρο (RN 274) και τη γραμμή 2 του τραμ, σταθμό „Pôle Santé“. . Οι ανατολικές και δυτικές πλαγιές του οικοπέδου (8300 m2) υποδέχονται χώρο στάθμευσης για τους επισκέπτες.

Οι εργαζόμενοι σταθμεύουν τα οχήματά τους στη τσιμεντένια βάση καθώς και στο ξύλινο σιλό στάθμευσης, στα βόρεια του χώρου. Όχι μόνο η φυσική κλίση του εδάφους επιτρέπει την πρόσβαση ενός ορόφου στο πάρκινγκ της βάσης, αλλά επίσης εγκαθιστά ένα ελαφρώς προεξέχον επίπεδο ισογείου, έτσι ώστε οι χρήστες να επωφελούνται από μια καθαρή θέα στο περιβάλλον.

Ισόγειο: Διασχίζοντας Άξονα Βορρά-Νότου
Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη λεωφόρο Françoise Giroud, απέναντι από το τραμ, όπου οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα μεγάλο σκεπασμένο parvis (φτιαγμένο με πέτρες Bourgogne), που επιμηκύνεται από μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών χώρων διέλευσης: αίθριο, λόμπι, αίθριο, δευτερεύουσα είσοδος, σύνδεση με το σιλό στάθμευσης.

Πλήρως τζάμια, αυτή η χωρική δομή του κεντρικού τμήματος του ισογείου δημιουργεί δύο πτέρυγες με διακριτές λειτουργίες. Το πρώτο, στα ανατολικά, στεγάζει την αίθουσα αθλημάτων και τις αίθουσες για την επιμελητεία (π.χ. επεξεργασία αλληλογραφίας). Το δεύτερο, στα δυτικά, διαθέτει δημόσιο χώρο, με αίθουσες διδασκαλίας και δεξιώσεων.

Κάθε γραφείο (κυρίως 300 m2 ορόφους) και αίθουσες συσκέψεων (τοποθετημένες ανάμεσα στο αίθριο και το αίθριο) επωφελούνται από έναν φυσικό άμεσο φωτισμό. Διαψεύδοντας τα τριτογενή πρότυπα ακίνητης περιουσίας, τον διπλασιασμό των διαδρόμων και το πλάτος του, μεταξύ 18 και 21 μέτρων, η GRAAM αφοσιώθηκε στη διαφοροποίηση της εμπειρίας των χρηστών του Caisse d’épargne και της σχέσης τους με το εξωτερικό.

Συμπληρωματικά Επίπεδα
Το πλάτος των τελευταίων τεσσάρων επιπέδων, συγκρίσιμο με αυτό των κτιρίων κατοικιών, είναι μόλις 13,50 μέτρα. Αυτή η μέτρια διάσταση ως προς την ενοικίαση αντισταθμίζεται από τη σημαντική επιφάνεια των δύο πρώτων επιπέδων (40,50 x 62 μ.), των οποίων το κέντρο φωτίζεται από το αίθριο καθώς και το αίθριο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εσωτερικευμένο περιβάλλον, συμπληρωματικό με τα εξωστρεφή σύμπαντα των περιφερειακών χώρων και των ανώτερων επιπέδων, που προσφέρουν πανοραμικές εικόνες στη Ντιζόν και την ύπαιθρό της.

Bioclimatic Double Skin
Ο επίσημος διαχωρισμός μεταξύ δομικών στοιχείων, ανάλογα με το ρόλο τους και τη δομική τους συμπεριφορά («δυναμική» για τον εξωσκελετό στήριξης και «στατική» για τη μετά-δοκό των προσόψεων με πλήρωση MOB), επέτρεψε την επίτευξη βιοκλιματικού διπλού δέρματος. υποδιαιρείται για πυρασφάλεια ανά δύο επίπεδα. Κατασκευασμένο από απλό τζάμι σε εξαιρετικά διαφανές γυαλί, η εξωτερική πλευρά αυτού του διπλού δέρματος αναρτάται στις ανώτερες δοκούς του εξωσκελετού.

Περιφερειακοί Πόροι και Εμπειρογνωμοσύνη
Η ισχυρή ιδέα του GRAAM: επένδυση στην επικράτεια και
προβολή στο μέλλον! Με άλλα λόγια, υλοποιώντας ένα επιδεικτικό κτίριο σε ξύλινη κατασκευή, από τοπικές εταιρείες, υπενθυμίζοντας ότι η περιοχή Franche-Comté της Bourgogne έχει μεγάλα δάση, κυρίως στο Morvan, και ότι το Caisse d’épargne είναι το ίδιο ιδιοκτήτης πολλών δασών.

Η έδρα του Caisse d’épargne Bourg ogne – F ranche – C omt é αποτελείται από μια υποδομή από σκυρόδεμα (υπόγειο, ισόγειο) και έξι ξύλινα πατώματα. Πηγή GRAAM Architecture.

  • Τοποθεσία: Ντιζόν, Γαλλία
  • Αρχιτέκτονας: Αρχιτεκτονική GRAAM
  • Αναθέτουσα Αρχή: Εταιρεία Ανατολικών Μητροπόλεων
  • Σύστημα κατασκευής: Ξύλινη δομή
  • Ενεργειακή απόδοση: Παθητικό επίπεδο / Επίπεδο E3C2
  • Περιοχή ορόφου: 9.560 m2
  • Κόστος εργασιών: 20.700.000 € χωρίς φόρο
  • Φωτογραφίες: Νίκολας ΓουόλτεφογΠαραχώρηση του Αρχιτεκτονική GRAAM