CloudLand από το ATELIER XI – aasarchitecture

CloudLand από το ATELIER XI – aasarchitecture

Oktober 4, 2022 0 Von admin

Το Κέντρο Τουριστικών Υπηρεσιών CloudLand βρίσκεται στο Cloud Garden, ένα κοινοτικό πάρκο στην περιοχή Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Nanshan, Shenzhen. Δίπλα στα γύρω πολυώροφα κτίρια γραφείων, το CloudLand επεκτείνεται οριζόντια σε ένα γραμμικό σύνολο ανοιχτών χώρων που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες αναψυχής για επισκέπτες και ντόπιους.

Στην αρχή, ο αρχιτέκτονας κλήθηκε να σχεδιάσει ένα περίπτερο για τους επισκέπτες με βάση τον νέο σχεδιασμό του τοπίου του πάρκου. Λόγω του στενού χρονοδιαγράμματος του έργου, το πλαίσιο μεταλλικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε για να συντομεύσει τη διαδικασία κατασκευής επί τόπου. Ως αποτέλεσμα, το έργο άνοιξε στο κοινό οκτώ μήνες μετά την αρχική ανάθεση.

Η ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού απηχεί το θέμα του «σύννεφου» σε αυτό το τεχνολογικά καινοτόμο κοινοτικό πάρκο και ανταποκρίνεται επίσης στις υπάρχουσες γεωμετρίες τόξου στο σχεδιασμό του τοπίου. Ο αρχιτέκτονας πρότεινε τη χρήση μιας συνεχούς οροφής σε σχήμα σύννεφου για τη σύνδεση του καφέ βιβλίου, της δημόσιας τουαλέτας, των υπαίθριων καθισμάτων και των κήπων που είναι όλα διάσπαρτα κατά μήκος του κυκλικού μονοπατιού για τζόκινγκ.

Όχι μόνο το CloudLand παρέχει στους επισκέπτες εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ανάπαυσης προστατευμένους από τον ήλιο και τη βροχή, αλλά πλαισιώνει επίσης τον ουρανό, τα δέντρα, τα σύννεφα και το αστικό τοπίο με τις κομψές καμπύλες μαρκίζες του. Με φως και σκιές, η οροφή σε σχήμα τόξου σχηματίζει κοίλες και κυρτές σιλουέτες σε διαφορετικές προσόψεις και εδάφη.

Αυτά τα σκιερά σχήματα αλλάζουν συνεχώς τις ιδιότητες και τις διαμορφώσεις τους καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνθέτοντας ένα οπτικά πολυφωνικό σκηνικό ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου τοπίου. Κοιτάζοντας κάτω από τα παρακείμενα πολυώροφα κτίρια, το περίπτερο εκδηλώνεται ως ένα ελαφρύ κομμάτι σύννεφου που επιπλέει στις σκιές των δέντρων και των λουλουδιών, οπότε ταυτόχρονα ξεκινά έναν διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης.

Το εσωτερικό του CloudLand αποτελείται από ένα καφέ με βιβλία και μια τουαλέτα. Επιπλωμένο με ζεστή υφή ξύλινου καπλαμά, το καφέ λειτουργεί ως χώρος με παράθυρα πλήρους ύψους που βλέπουν στο γύρω τοπίο για να προσφέρει μια ζεστή ατμόσφαιρα για χαλάρωση. Οι εσωτερικές και εξωτερικές οροφές αποτελούνται από πάνελ αλουμινίου του ίδιου χρώματος και ενσωματωμένο φωτισμό για να σχηματίσουν μια συνεχή χωρική εμπειρία από μέσα προς τα έξω.

Επιπλέον, ο αρχιτέκτονας προσάρμοσε ειδικά την τραπεζαρία εμπνευσμένη από το σύννεφο, τα χερούλια των θυρών και άλλες λεπτομέρειες για να έχουν απήχηση με το θέμα σε όλες τις κλίμακες. Το εσωτερικό της τουαλέτας παρέχει στους επισκέπτες έντονο φως και χρώματα, λεία υλικά και θέα στους κήπους. Οι εξωτερικοί τοίχοι της τουαλέτας είναι κατασκευασμένοι από λευκή πέτρα.

Οι εσωτερικοί τοίχοι και τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από ανοιχτό γκρι terrazzo, τα οποία προσθέτουν μια πινελιά φυσικής υφής στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις τουαλέτας. Στον υπαίθριο κήπο, ο αρχιτέκτονας προσάρμοσε το κυματοειδές υπαίθριο καθιστικό και τη φυτεία, το οποίο έχει αποδειχθεί αγαπημένο σημείο για τους οικογενειακούς επισκέπτες.

Μετά την ολοκλήρωση του CloudLand, το βιβλιοπωλείο έχει γίνει το ιδανικό μέρος στην τοπική κοινότητα για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και απογευματινό τσάι, ενώ η εξωτερική βεράντα συνεχίζει να προσφέρει ένα καταφύγιο για αυθόρμητες δημόσιες εκδηλώσεις.

Καθώς το περίπτερο δέχεται καλή υποδοχή στη γειτονιά, όλο και περισσότερες κοινοτικές δραστηριότητες γίνονται τώρα γύρω από το κτίριο, όπως καλλιτεχνικές συνεδρίες σκίτσου και εργαστήρια αρτοποιίας κ.λπ. Πηγή από το ATELIER XI.

  • Τοποθεσία: Shenzhen, επαρχία Γκουανγκντόνγκ, Κίνα
  • Αρχιτέκτονας: ATELIER XI
  • Επικεφαλής αρχιτέκτονας: Τσεν Σι
  • Αρχιτέκτονας Έργου: Ζου Τζινγκ
  • Ομάδα σχεδιασμού: Huang Jiajie, He Mengning, Weng Cekai, Zhu Zhu, Xu Huanshi, Sun Ziyue, Zhang Peng
  • Σχεδιασμός τοπίου: Lin Jun Ying Landscape Design Studio – Shenzhen Zaoyuan Landscape Tourism Planning and Design Co., Ltd
  • Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Shenzhen Branch of China Science Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και Design Institute Co., Ltd
  • Κατασκευαστική εταιρεία: Shenzhen Huabang Construction Engineering Co., Ltd
  • Συντονισμός Έργου: China Resources (Shenzhen) Urban Construction and Operation
  • Πελάτης: Γραφείο Διοίκησης της Περιφέρειας Shenzhen Nanshan
  • Μικτή Δόμηση: 190 m2
  • Έτος ολοκλήρωσης: 2021.12
  • Φωτογραφίες: Ζανγκ ΤσάοΠαραχώρηση του ATELIER XI