Fuzhou Strait Culture and Art Center (SCAC) by PES-Architects – aasarchitecture

Fuzhou Strait Culture and Art Center (SCAC) by PES-Architects – aasarchitecture

Oktober 7, 2022 0 Von admin

Το έργο της PES-Architects στοχεύει να προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία στους απλούς χρήστες δημιουργώντας ένα νέο είδος «πολιτιστικού εμπορικού κέντρου». Τα πολιτιστικά προγράμματα του Κέντρου συμπληρώνονται με εμπορικές και οικογενειακές υπηρεσίες ψυχαγωγίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου υβριδικού συγκροτήματος.

Αυτή η μορφή είναι χαρακτηριστική της νέας φάσης πολιτιστικής οικοδόμησης στην Κίνα. Το Strait Culture and Arts Centre βρίσκεται στο Mawei New Town, με θέα στον ποταμό Minjiang και προσφέρει συνδέσεις. Συνδέει πόλεις και κοινότητες κατά μήκος και πάνω από τα στενά της Ταϊβάν. Συνδέει το Fuzhou Mawei New City Development και τις πλωτές οδούς του με τον ποταμό Minjiang και το φυσικό περιβάλλον.

Και, τέλος, συνδέει τους ανθρώπους με τον πολιτισμό. Το σχέδιο εμπνέεται από τα πέταλα ενός άνθους γιασεμιού, του λουλουδιού της πόλης του Fuzhou. Το λουλούδι εκδηλώνεται με την επίσημη γλώσσα και το χρώμα της αρχιτεκτονικής. Οι πέντε χώροι με πέταλα γιασεμιού είναι η όπερα, η αίθουσα συναυλιών, το πολυλειτουργικό θέατρο, η αίθουσα εκθέσεων τέχνης και το κέντρο κινηματογράφου.

Αυτές οι αίθουσες συνδέονται με ένα Πολιτιστικό Συνέδριο και μια μεγάλη βεράντα στον τελευταίο όροφο. Η βεράντα του τελευταίου ορόφου είναι προσβάσιμη μέσω δύο ράμπων από το Jasmine Gardens καθώς και από το Central Jasmine Plaza, παρέχοντας απρόσκοπτη σύνδεση από το συγκρότημα με την όχθη του ποταμού του ποταμού Minjiang.

Στο υπόγειο επίπεδο, ένα «ποτάμι για ψώνια» βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού πλημμύρας Liangcuo για να συνδέσει το τοπίο με τους εσωτερικούς χώρους, καθώς και να παρέχει σύνδεση μεταξύ του σταθμού του μετρό και του Κέντρου. Η διαίρεση του μεγάλου συγκροτήματος σε μικρότερες μονάδες δίνει στο Κέντρο μια πιο ανθρώπινη κλίμακα και διευκολύνει τους χρήστες να πλοηγούνται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Κάθε κτίριο έχει μια περιοχή πυρήνα – μια ημιδημόσια, καμπύλη στοά που ακολουθεί την καμπυλότητα της κύριας πρόσοψης – που ενσωματώνει τον δημόσιο εσωτερικό χώρο με το τοπίο των Jasmine Gardens γύρω από το κτίριο και περαιτέρω με το φυσικό καταφύγιο του νησιού Mahangzhou μπροστά από το κέντρο.

Κεραμικά
Το κεραμικό χρησιμοποιείται ως το κύριο υλικό του έργου λόγω της σημασίας του στο ιστορικό πλαίσιο της θαλάσσιας εμπορικής σύνδεσης του Δρόμου του Μεταξιού μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου. Οι PES-Architects συνεργάστηκαν με τον Ταϊβανέζο κεραμικό καλλιτέχνη Samuel Hsuan-yu Shih για να σχεδιάσουν το καλλιτεχνικό κεραμικό εσωτερικό για δύο κύρια αμφιθέατρα σύμφωνα με τις ακουστικές απαιτήσεις, χρησιμοποιώντας το θρυλικό υλικό «China White» και τη νέα τεχνολογία.

Όλες οι προσόψεις είναι επενδυμένες με λευκά κεραμικά πλακίδια και περσίδες, ενώ τόσο η αίθουσα όπερας όσο και η αίθουσα συναυλιών παρουσιάζουν αυτό το πολιτιστικό υλικό με καινοτόμους και δημιουργικούς τρόπους στην ακουστική επιφάνεια του τοίχου. Οι εσωτερικές επιφάνειες της αίθουσας όπερας και της αίθουσας συναυλιών είναι επενδυμένες με τοπογραφικά κεραμικά πάνελ.

Με βάση εκτενείς μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με τους ακουστικούς, αναπτύχθηκαν δύο τύποι ακουστικών πλαισίων: ένα εγχάρακτο πάνελ και ένα πάνελ ψηφιδωτού πλακιδίου. Και τα δύο πάνελ είναι προσαρμόσιμα στις τοπογραφικές επιφάνειες που απαιτούνται για την επίτευξη ακουστικής υψηλής ποιότητας, καθώς και στην οπτική γλώσσα του σχεδιασμού.

Το κύριο τμήμα της κεραμικής περσίδας της πρόσοψης έχει σχήμα φακού, που σχετίζεται με τη μορφή που χρησιμοποιείται στη μάζα των κτιρίων. Αυτό μεγιστοποιεί επίσης την ικανότητα σκίασης της τεράστιας γυάλινης πρόσοψης. Η απόσταση και η γωνία των περσίδων έχει επίσης μελετηθεί με τη βοήθεια σύνθετων σεναρίων προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη γωνία και απόσταση μεταξύ των περσίδων. Πηγή από PES-Architects.

  • Τοποθεσία: Mawei New Town, Fuzhou, Κίνα
  • Αρχιτέκτονας: PES-Αρχιτέκτονες
  • Ομάδα έργου: Pekka Salminen (επικεφαλής σχεδιαστής), Martin Lukasczyk (αρχιτέκτονας έργου), Lai Linli (υπεύθυνος έργου)
  • Κύρια ομάδα σχεδιασμού: Li Wei (συντονιστής έργου), Guan Xiaojing (υπεύθυνος έργου), Yizhou Zhao, Masahide Nakane, Matti Kankkunen, Anna Blomqvist, Clara Juan, Uros Kostic, Antonio Barquinha, Martin Genet, Dou Jian
  • Μέλη ομάδας: Dragan Jevtic, Pauli Rikaniemi, Tuukka Päivärinne, Timo Kujala, Piercarlo Torri, Sami Lauritsalo, Yin Liang, Tuomas Pinomaa, Fan Yujing, Siiri Murtola, Beatriz Redondo, Jazz Fu, Tristan Hughes, Jarkko Salminen, Simon Richardus, , Marcelo Diez
  • Ειδικοί Σύμβουλοι: Eckhard Kahle, Henrik Möller (ακουστική), Matti Haaramo (μεταλλικές κατασκευές), Harri Ripatti (HVAC), Wilfried Kramb (φωτισμοί), Gretel Hemgard (τοπία), Nick Li (υαλοπετάσματος), Lu Yi (εσωτερικοί χώροι), Johan Storgard ( θέατρο), Timo Tuovila (όπερα)
  • Τοπικός αρχιτέκτονας: CCEDGC Co., Ltd.
  • Πελάτης: Fuzhou New Town Development Investment Group Co., Ltd.
  • Πρόγραμμα: Όπερα (1.600 θέσεις), Μέγαρο Μουσικής (1.000 θέσεις), Πολυλειτουργικό Θέατρο (700 θέσεις), Αίθουσα Εκθέσεων Τέχνης, Κέντρο Κινηματογράφου
  • Περιοχή: Μικτό εμβαδόν 153.000m2
  • Φωτογραφίες: Μαρκ ΓκούντγουινZhang Yong, Ευγενική προσφορά του PES-Αρχιτέκτονες