House of Music by Coop Himmelb(l)au – aasarchitecture

House of Music by Coop Himmelb(l)au – aasarchitecture

Oktober 3, 2022 0 Von admin

Το «House of Music», στο Aalborg, σχεδιάστηκε ως ένα συνδυασμένο σχολείο και αίθουσα συναυλιών: η ανοιχτή του δομή προωθεί την ανταλλαγή μεταξύ του κοινού και των καλλιτεχνών, και των μαθητών και των δασκάλων. «Η ιδέα πίσω από το κτίριο μπορεί ήδη να διαβαστεί από το εξωτερικό σχήμα.

Το σχολείο αγκαλιάζει την αίθουσα συναυλιών», εξήγησε ο Wolf D. Prix, διευθυντής σχεδιασμού και διευθύνων σύμβουλος της Coop Himmelb(l)au. Οι αίθουσες προβών και προπόνησης σε σχήμα U είναι διατεταγμένες γύρω από τον πυρήνα του συνόλου, μια αίθουσα συναυλιών για περίπου 1.300 επισκέπτες. Ένα γενναιόδωρο φουαγιέ συνδέει αυτούς τους χώρους και ανοίγει με ένα πολυώροφο παράθυρο σε έναν παρακείμενο πολιτιστικό χώρο και ένα φιόρδ.

Κάτω από το φουαγιέ, άλλα τρία δωμάτια διαφόρων μεγεθών συμπληρώνουν τον χώρο: η οικεία αίθουσα, η ρυθμική αίθουσα και η κλασική αίθουσα. Μέσω πολλαπλών παραθύρων παρατήρησης, οι μαθητές και οι επισκέπτες μπορούν να κοιτάξουν στην αίθουσα συναυλιών από το φουαγιέ και τις αίθουσες εξάσκησης και να βιώσουν τις μουσικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών και των προβών.

Η αίθουσα συναυλιών
Τα ρέοντα σχήματα και οι καμπύλες της αίθουσας στο εσωτερικό έρχονται σε αντίθεση με το αυστηρό, κυβικό εξωτερικό σχήμα. Τα καθίσματα στην ορχήστρα και τα καμπύλα μπαλκόνια είναι διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ακουστική και θέα στη σκηνή. Η εξαιρετικά περίπλοκη ακουστική ιδέα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Tateo Nakajima στην Arup.

Ο σχεδιασμός των κατασκευών από άμορφο γύψο στους τοίχους και οι αναρτήσεις οροφής με ρυθμιζόμενο ύψος, με βάση τους ακριβείς υπολογισμούς του ειδικού στην ακουστική, διασφαλίζουν τη βέλτιστη ακουστική εμπειρία. Η αίθουσα συναυλιών θα είναι ένας από τους πιο ήσυχους χώρους για συμφωνική μουσική στην Ευρώπη, με μείωση του επιπέδου θορύβου NR10 (GK10).

Το φουαγιέ
Το φουαγιέ χρησιμεύει ως χώρος συνάντησης μαθητών, καλλιτεχνών, δασκάλων και επισκεπτών. Πέντε όροφοι με σκάλες, μπαλκόνια παρατήρησης και μεγάλα παράθυρα με θέα στο φιόρδ, είναι ένας ζωντανός, δυναμικός χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων.

Για τον Wolf D. Prix, το «House of Music» είναι σύμβολο της ενότητας μεταξύ μουσικής και αρχιτεκτονικής: «Η μουσική είναι η τέχνη του να χτυπάς μια χορδή στους ανθρώπους άμεσα. Όπως το σώμα των μουσικών οργάνων, αυτή η αρχιτεκτονική λειτουργεί ως αντήχηση για τη δημιουργικότητα στο Σπίτι της Μουσικής».

Η έννοια της ενέργειας
Αντί για ανεμιστήρες, το φουαγιέ χρησιμοποιεί τη φυσική θερμική άνωση στον μεγάλο κατακόρυφο χώρο για αερισμό. Οι σωλήνες υποκαυστώματος γεμάτοι με νερό στην πλάκα δαπέδου από σκυρόδεμα χρησιμοποιούνται για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Οι τοίχοι από σκυρόδεμα γύρω από την αίθουσα συναυλιών λειτουργούν ως πρόσθετη χωρητικότητα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας. Το φιόρδ χρησιμοποιείται επίσης για ψύξη χωρίς κόστος.

Οι σωληνώσεις και οι αεραγωγοί είναι εξοπλισμένοι με εξαιρετικά αποδοτικούς περιστρεφόμενους εναλλάκτες θερμότητας. Πολύ αποδοτικά συστήματα εξαερισμού με χαμηλές ταχύτητες αέρα είναι προσαρτημένα κάτω από τα καθίσματα της αίθουσας συναυλιών.
Ο αέρας εξάγεται μέσω ενός πλέγματος οροφής πάνω από το σύστημα φωτισμού, έτσι ώστε η παραγόμενη θερμότητα να μην προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Το κτίριο είναι εξοπλισμένο με πρόγραμμα διαχείρισης κτιρίου που ελέγχει τον εξοπλισμό του κτιρίου και διασφαλίζει ότι κανένα σύστημα δεν είναι ενεργό όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ενέργειας. Πηγή από Coop Himmelb(l)au.

  • Τοποθεσία: Άαλμποργκ, Δανία
  • Αρχιτέκτονας: Coop Himmelb(l)au
  • Υπεύθυνος Σχεδιασμού/Διευθύνων Σύμβουλος: Wolf D. Price
  • Εταίρος έργου: Μάικλ Βολκ
  • Αρχιτέκτονας Σχεδιασμού: Luzie Giencke
  • Αρχιτέκτονες έργου: Μαρσέλο Μπερνάρντι, Πιτ Ρόουζ
  • Jr. Αρχιτέκτονας έργου: Benjamin Schmidt
  • Design Architects Interior: Eva Wolf, Ivana Jug, Ariane Marx
  • CAD-Συντονιστής: Ronny Böser
  • Ομάδα έργου: Markus Baumann, Robin Heather, Anja Sorger, Bo Stjerne Thomsen, Anna Wasserthal, Philip Wilck, Blaine Lepp, Talya Kozminsky, Hannes Walzl, Morten Grau Jensen, Stephanie Neufeld, Tyler Bornstein, Laura Githa, Julia Gärtner, Jenny
  • Τρισδιάστατη απεικόνιση: Armin Hess/ Isochrom, Βιέννη; Silkroad, Πεκίνο, Κίνα; Jens Mehlan, Joerg Hugo
  • Τοπικοί Αρχιτέκτονες: Friis & Moltke, Aalborg, Δανία
  • Σύμβουλος Σχεδιασμού και Σχεδιασμού Ακουστικής, Οπτικοακουστικής & Θεάτρου: Arup, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  • Αρχιτέκτονας τοπίου: Jeppe Aagaard Andersen, Helsingør, Δανία
  • Δομική Μηχανική: Rambøll, Aalborg, Δανία, B+G Engineers, Bollinger and Grohmann GmbH, Φρανκφούρτη, Γερμανία
  • Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πυροσβεστικών Μηχανικών: Nirás, Aalborg, Δανία
  • Σύμβουλος κόστους: Davis Langdon LLP, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Σύμβουλος Σχεδιασμού Φωτισμού: Har Hollands, Αϊντχόβεν, Ολλανδία
  • Σύμβουλος Εσωτερικού Σχεδιασμού: Γραφεία Eichinger, Βιέννη, Αυστρία
  • Πελάτης: North Jutland House of Music Foundation, Aalborg, Δανία
  • Μικτή επιφάνεια ορόφου: 20.257 m2
  • Καθαρή επιφάνεια δαπέδου: 17.637 m2
  • Μέγαρο Μουσικής: 1.298 θέσεις
  • Φωτογραφίες: Μάρτιν ΣούμπερτΠαραχώρηση του Coop Himmelb(l)au