Hub of huts by noa* network of architecture – aasarchitecture

Hub of huts by noa* network of architecture – aasarchitecture

Oktober 8, 2022 0 Von admin

Όταν η noa* σχεδίασε την πισίνα με πρόβολο για τον Hubertus το 2016, το στούντιο την οραματίστηκε ως έναν βράχο που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανάμεσα στη γη και τον ουρανό. Το 2019 ανατέθηκε μια νέα ανάθεση στους αρχιτέκτονες, ο σχεδιασμός μιας ειδικής επέκτασης ευεξίας. Δεν ήταν εύκολο έργο για ένα κτίριο που είχε ήδη βρει το σύμβολό του στην πισίνα, ωστόσο αυτό χρησίμευσε ως έμπνευση για το νέο έργο.

Σε μια αρχική ερευνητική φάση, η ομάδα των αρχιτεκτόνων εξέτασε τη νέα αρχική κατάσταση και απαθανάτισε την ατμόσφαιρα του σπιτιού στο πλαίσιό του. Από την παρατήρηση του γύρω τοπίου που αντικατοπτρίζεται στην πισίνα, η σχεδιαστική ιδέα ζωντάνεψε: να υλοποιήσει αυτό που βλέπει κανείς να καθρεφτίζεται στην επιφάνεια του νερού, σαν η εικόνα να ήταν μια παροδική απόδοση έτοιμη να μετατραπεί σε πραγματικότητα.

Είναι μια έννοια που παίζει με τη γραμμή του ορίζοντα, την αντίληψη του ανάποδου και τις απόψεις. Ο Lukas Rungger, ο αρχιτέκτονας που είναι υπεύθυνος για το έργο και ιδρυτής της noa*, εξηγεί: «Η ουσία αυτού του έργου είναι η ανατροπή των οριζόντων, με αποτέλεσμα την κατάπληξη για τον παρατηρητή. Αν το καλοσκεφτείς, ωστόσο, η αλλαγή οπτικής γωνίας είναι μια συνηθισμένη άσκηση σε χώρους ευεξίας, όπου, ανάλογα με το αν ξαπλώνεις στη σάουνα, κάθεσαι στο χώρο χαλάρωσης ή βουτάς με το κεφάλι στην πισίνα, η θέα αλλάζει συνεχώς».

Η νέα κατασκευή βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πρόσοψης, σε θέση συμμετρική προς την πισίνα. Όπως η πισίνα, έτσι και αυτή αποσπάται από το κεντρικό κτήριο: η πλατφόρμα αιωρείται 15 μέτρα πάνω από το έδαφος και στηρίζεται σε δύο πυλώνες ντυμένους με κορμούς πεύκου, παρόμοιους με αυτούς που διαγράφουν την πρόσοψη πίσω. Οι επισκέπτες φτάνουν στην περιοχή ευεξίας μέσω ενός κρεμασμένου πεζόδρομου, ο οποίος ταυτόχρονα ανοίγει στον πρόσφατα κατασκευασμένο χώρο χαλάρωσης, προσφέροντας χώρο για έως και 27 άτομα.

Στην πλατφόρμα, μεμονωμένες μικροδομές με δίρριχτη στέγη φιλοξενούν το λειτουργικό πρόγραμμα σε δύο επίπεδα. Ένα στοιχείο που προκαλεί έκπληξη είναι το χαμηλότερο επίπεδο, όπου ο ορίζοντας υφίσταται περιστροφή 180° και οι καλύβες φαίνονται να είναι αγκυρωμένες ανάποδα. Τα δύο επίπεδα χαρακτηρίζονται από διαφορετική αντιμετώπιση της ιδιωτικής ζωής, με εκτεθειμένους κυρίως χώρους πάνω και προστατευμένους χώρους κάτω.

Στον επάνω όροφο υπάρχουν δύο μπάνια με υδρομασάζ, δύο πανοραμικά ντους και ένα αποδυτήριο. Ο κάτω όροφος είναι ένας χώρος χωρίς υφάσματα: το κεντρικό, κλειστό τμήμα στεγάζει το φουαγιέ. Από εδώ έχει κανείς πρόσβαση στην απαλή σάουνα, τη φινλανδική σάουνα, μια καμπίνα ντους, ένα ντους με ομίχλη πάγου και μια τρίτη εξωτερική πισίνα, από όπου το βλέμμα μπορεί να σαρώσει το γύρω τοπίο.

«Το χαμηλότερο επίπεδο της πλατφόρμας προκαλεί ένα αίσθημα αποξένωσης στον παρατηρητή. Καθώς κάποιος κατεβαίνει, η θερμοκρασία αυξάνεται και το περιβάλλον γίνεται πιο προστατευμένο. Αισθάνεται σαν μια κάθοδος στο κέντρο της γης, με τους πόλους να αντιστρέφονται», συνοψίζει ο αρχιτέκτονας Gottfried Gruber, ο οποίος επέβλεψε το έργο.

Η απόφαση για εργασία με ανεστραμμένες κεκλιμένες στέγες είναι μια επιλογή που υποκινείται από τυπικούς και λειτουργικούς λόγους. Αφενός η επιθυμία αναπαραγωγής της αρχιτεκτονικής ενός ορεινού χωριού και αφετέρου η πρακτική ανάγκη να διατεθεί στην ανεστραμμένη οροφή το σύστημα καθαρισμού του νερού στην περίπτωση της πισίνας και οι βαθμίδες καθισμάτων στην περίπτωση η σάουνα.

Επιπλέον, η μετατόπιση των καλυβών και ο εναλλασσόμενος προσανατολισμός των κορυφογραμμών της οροφής επιτρέπουν μια άποψη 360° του τοπίου, το πραγματικό επίκεντρο του έργου. Η επιλογή των χρωμάτων και των υλικών είναι σε αρμονία με το ορεινό τοπίο: πάνελ αλουμινίου σε φυσικούς καφέ τόνους επικαλύπτουν τις καμπίνες, καθώς και το πάχος της πλάκας, η οποία σχηματίζεται από μια μεταλλική φέρουσα δοκό κατασκευή. Το σύστημα σόλας brise που θωρακίζει τα παράθυρα είναι επίσης από το ίδιο υλικό και χρώμα.

Τα δάπεδα είναι ανοιχτό μπεζ κεραμικά, ενώ το δάπεδο είναι λαδωμένο λευκή δρυς στην αίθουσα χαλάρωσης. Σε αυτή τη νέα αποστολή, η noa* μπόρεσε να αναβιώσει την ευφάνταστη ορμή από την οποία γεννήθηκε ο Hubertus, σχεδιάζοντας μια πλατφόρμα που, με την προεξοχή των 20 μέτρων, σηματοδοτεί ένα νέο πλωτό φυλάκιο μεταξύ ουρανού και γης. Ένα έργο όπου η δύναμη της βαρύτητας φαίνεται να εξαφανίζεται για να ανοίξει τόπος για απροσδόκητα σενάρια. Πηγή από το δίκτυο αρχιτεκτονικής noa*.