Jakoba Mulderhuis από τον Marc Koehler Architects, Powerhouse Company, de Architekten Cie – aasarchitecture

Jakoba Mulderhuis από τον Marc Koehler Architects, Powerhouse Company, de Architekten Cie – aasarchitecture

Oktober 5, 2022 0 Von admin

Ένταξη του Amstel Campus από πολεοδομική προοπτική
Το Jakoba Mulderhuis βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία, στη γωνία των Wibautstraat και Mauritskade, και στην άκρη του ιστορικού κέντρου της πόλης στο κανάλι Singelgracht. Μαζί με τον Benno Premselahuis, ένα διατηρητέο ​​κτήριο στην άλλη πλευρά της Wibautstraat, ο Jakoba Mulderhuis αποτελεί μια πύλη προς την πόλη.

Οι πολυώροφα κτίσματα και στις δύο πλευρές του δρόμου προσδίδουν στο σκηνικό μια μνημειακή ποιότητα που συνδέει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία στην περιοχή. Το Jakoba Mulderhuis αποτελείται από έναν λεπτό πύργο (54 μέτρα ύψος, 13 ορόφους) και ένα χαμηλό τετράγωνο (33 μέτρα, 6 ορόφους) στο Mauritskade. Η τοποθέτηση του πύργου αποτελεί έργο τέχνης από πολεοδομική άποψη. Η διεύρυνση του Wibautstraat έχει δημιουργήσει μια συναρπαστική είσοδο στο κέντρο της πόλης.

Ευέλικτο σημαίνει ανθεκτικό στο μέλλον
Η εκπαίδευση, η έρευνα, η επαγγελματική πρακτική και η τοπική περιοχή συγκλίνουν εδώ. Το ρυθμικό παιχνίδι της πρόσοψης είναι εμποτισμένο με λεπτή ψυχολογία. Ένα μοτίβο που τρέχει προς τα πάνω από αριστερά προς τα δεξιά είναι ορατό από όλες τις γωνίες. Υπενθυμίζει στους μαθητές την πρόοδο και την εξέλιξη. Η προκατασκευασμένη πρόσοψη τοποθετήθηκε χωρίς τη χρήση σκαλωσιάς και έχει φινιριστεί με κουφώματα από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και φυσική πέτρα σύμφωνα με τις αρχές της παθητικής κατασκευής.

Ο ασβεστόλιθος Jura έχει το ίδιο χρώμα με αυτό του διπλανού Theo Thijssenhuis, εξασφαλίζοντας αρμονία με το περιβάλλον και ενισχύοντας τον μνημειακό χαρακτήρα που αντέχει στο μέλλον. Η ανοιχτή δομή επιτρέπει μια ευέλικτη διάταξη σε κάθε όροφο του κτιρίου. Τα ανοιχτά και τα κλειστά τμήματα έχουν διαφοροποιηθεί για κάθε όροφο, προσαρμοσμένα στον προσανατολισμό, την όψη και το ηλιακό φορτίο.

Αίθριο ως συνδετικό τμήμα
Ένα μεγάλο αίθριο συνδέει τον Jakoba Mulderhuis με το παρακείμενο Theo Thijssenhuis, το οποίο παρέμεινε σε χρήση κατά τη φάση της κατασκευής. Όλοι οι όροφοι οδηγούν στο αίθριο και έχουν ανοιχτές βεράντες όπου οι μαθητές μπορούν να εργαστούν στα έργα τους. Το αίθριο προσδίδει στο κτίριο έναν ανοιχτό χαρακτήρα με άφθονο φυσικό φως της ημέρας.

Αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι αρχιτέκτονες ήταν μια νέα δημόσια σφαίρα που θα χρησιμεύσει ως θεατρικός χώρος για μεγάλες εκδηλώσεις και εκθέσεις στο ισόγειο και ως κλιμακωτές πλατφόρμες όπου θα συναντώνται φοιτητές από διαφορετικούς κλάδους. Ένα μέρος που ενισχύει τη δημιουργικότητα και όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν να συναντιούνται για να επιδείξουν τη δουλειά τους και να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Κάνοντας αμέσως προφανές τι έχει να προσφέρει η τεχνολογία και πού μπορεί να συγκλίνει και να συγχωνευθεί η έρευνα και η κοινωνία στην εκπαίδευση.

Με τις ανερχόμενες βεράντες του θεάτρου, το αίθριο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να «πηδούν» από όροφο σε όροφο, αντλώντας έμπνευση από τα έργα που εργάζονται άλλοι στην πορεία. Η Jakoba Mulderhuis έχει να κάνει με την εμπνευσμένη διασταυρούμενη επικονίαση ιδεών σε ένα ανοιχτό, δημιουργικό περιβάλλον. Οι αίθουσες έργου διευκολύνονται με τη μορφή στούντιο που προσφέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, μεθοδολογίες, γνώση και τεχνογνωσία.

Συνάντηση και έμπνευση χωρίς σύνορα
Το κτίριο έχει προσαρμοστεί σε ένα όραμα εκπαίδευσης στο οποίο υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός εργασίας βασισμένης σε έργα, λιγότερες διαλέξεις και φοιτητές που εργάζονται σε κοινότητες. Η χαμηλή πτέρυγα, η οποία αποτελείται από εργαστήρια και μικτές ζώνες, φιλοξενεί την Κοινότητα Ιατρών που περιλαμβάνει τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές.

Η πτέρυγα πολυώροφων, η οποία αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από αίθουσες διδασκαλίας, φιλοξενεί την Κοινότητα Μαθητών που περιλαμβάνει πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές. Το Ex Interiors και το Studio Groen+Schild χρησιμοποίησαν τη φιλοδοξία μας να συγχωνεύσουμε διαφορετικούς κλάδους και να τους βάλουμε να συνεργάζονται και να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον και το μετέτρεψαν σε εσωτερική διακόσμηση. Αυτός ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι το προϊόν της ανάγκης να καταλήξουμε σε μια καινοτόμο εκπαιδευτική ιδέα στην οποία ενθαρρύνονται η συνέργεια, η συνεργασία, η αυτοδιδασκαλία και η καινοτομία.

Ένα ανοιχτό κοινοτικό κτίριο που συνδέει το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών με την πόλη δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τον ιδρυτή και οραματιστή πίσω από τις τρέχουσες ιδέες, Gerard van Haarlem – νεκρολογία. Ανοιχτά στούντιο, ευέλικτα στοιχεία εσωτερικής διακόσμησης και ένας απλός χρωματικός συνδυασμός γκρι, μαύρου και φωτεινών χρωμάτων στους ορόφους έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ τεχνολογίας και αφής.

Μικτή μάθηση
Η ευέλικτη διάταξη που περιλαμβάνει άφθονα ανοίγματα μεταξύ των στηλών, τους κινητούς εσωτερικούς τοίχους και τον έξυπνο εξοπλισμό καθιστά εύκολη την τροποποίηση του εσωτερικού σε αλλαγμένες έννοιες της μελέτης και της διδασκαλίας. Το διδακτικό προσωπικό θα μπορεί να προσαρμόσει τα δωμάτιά του με ένα μείγμα μορφών διδασκαλίας και χωρικών διαμορφώσεων, όπως ομαδική εργασία σε νησιά τραπεζιού, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, ήσυχους χώρους μελέτης και χώρους συναντήσεων – τη λεγόμενη συνδυασμένη μάθηση.

Οι αρχιτέκτονες είναι η πρώτη γενιά αποφοίτων UAS του Άμστερνταμ που έχουν διδαχθεί με βάση την εκπαίδευση προσανατολισμένη στο έργο στο πρώην κτίριο Leeuwenburg και έχουν δώσει τις θετικές τους εμπειρίες μικτής μάθησης τη μέγιστη έκφραση στο νέο σχέδιο.

Βιώσιμο από προεπιλογή
Το όραμα ενός βιώσιμου κτιρίου βασίζεται στην ανακύκλωση, στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης, στη χρήση βιώσιμης ενέργειας και στην αειφόρο υλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών. Η ευέλικτη δομή καθιστά επίσης την Jakoba Mulderhuis μακροπρόθεσμη προστασία του μέλλοντος. Το κτίριο μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να εκτελεί άλλες λειτουργίες με σχετική ευκολία, λόγω του γεγονότος ότι οι πτέρυγες ψηλής και χαμηλής οροφής μπορούν να λειτουργούν χωριστά η μία από την άλλη.

Λόγω του αίθριου, χρησιμοποιείται παθητική ηλιακή ενέργεια και το φυσικό φως της ημέρας δημιουργεί ένα εξαιρετικά άνετο, υγιεινό περιβάλλον εργασίας και πάνω από όλα εξοικονομεί σημαντικό ποσό σε ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μια πράσινη στέγη στην κορυφή, με χώρο για χλωρίδα και πανίδα και ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν 34.000 kWh κατά μέσο όρο. Έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις φωλιάσματος ψηλά για γείτονες και νυχτερίδες. Το κτίριο είναι συνδεδεμένο με σύστημα θερμικής αποθήκευσης και χρησιμοποιεί υπομέτρηση.

Έτσι η κατανάλωση ανά όροφο γίνεται διαφανής σε πραγματικό χρόνο. Σχεδόν το 25% των κινητών επίπλων ανακυκλώνεται. Οι έξυπνες ομάδες τουαλέτας μειώνουν την κατανάλωση νερού κατά περίπου 30% και ο φωτισμός LED στο κτίριο ανταποκρίνεται στο ηλιακό φως και την κίνηση. Κάθε όροφος έχει έναν σταθμό νερού Join the Pipe όπου μπορείτε να προμηθευτείτε καθαρό πόσιμο νερό και να συμβάλετε έμμεσα στην παροχή καθαρού πόσιμου νερού στις φτωχότερες χώρες.

Σχέδιο χωρίς χαρτί
Το Jakoba Mulderhuis είναι ένα από τα πρώτα έργα στην Ολλανδία που έχουν δημοπρατηθεί με βάση το Building Information Modeling (BIM). Οι προδιαγραφές εκδόθηκαν εξ ολοκλήρου σε ψηφιακή μορφή και το ψηφιακό μοντέλο χρησίμευσε ως βάση για τη σύμβαση. Ένα πραγματικό tour de force σχεδίασης χωρίς χαρτί. Υπό το πρίσμα της παρατεταμένης διαδικασίας σχεδιασμού, η BIM παρείχε την ευελιξία να εφαρμόσει αλλαγές σχετικά γρήγορα και να τις κάνει ορατές σε όλα τα μέρη.

Μις Μόλντερ
Για να ενσωματώσουμε την ποικιλομορφία στα κτίρια του Amsterdam UAS, επιλέξαμε να διασφαλίσουμε ότι αντικατοπτρίζεται στα ονόματά τους. Σχεδόν όλα τα κτίρια του Amsterdam UAS έχουν πάρει το όνομά τους από ανθρώπους που διέπρεψαν στον επαγγελματικό τους τομέα και ήταν σημαντικοί για το Άμστερνταμ. Ο Jakoba Mulderhuis έφερε το όνομα «Conradhuis» κατά τη φάση σχεδιασμού, ανάπτυξης και κατασκευής.

Το Amsterdam UAS αναζήτησε ένα γυναικείο όνομα για το νέο κτίριο για τη Σχολή Τεχνολογίας και εγκαταστάθηκε στον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο του Άμστερνταμ Jakoba ‚Miss’Mulder (1900-1988). Εργάστηκε για το Δημοτικό Συμβούλιο του Άμστερνταμ για περισσότερα από 40 χρόνια και σχεδίασε πράγματα όπως το Amsterdamse Bos και τις συνοικίες Slotermeer και Osdorp. Πηγή από Marc Koehler Architects, Powerhouse Company, de Architekten Cie.

  • Τοποθεσία: Άμστερνταμ, Rhijnspoorplein 2, Ολλανδία
  • Σχεδιασμός ομάδας: Αρχιτέκτονες Marc Koehler, Εταιρεία Powerhouse, το Architects Cie
  • Εσωτερική διακόσμηση: Ex Interiors και Studio Groen+Schild
  • Κατασκευή: Visser & Smit Bouw, Unica, ABT, LBP Sight, Royal Haskoning DHV, BREED Integrated Design
  • Πελάτης: Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άμστερνταμ (AUAS)
  • Εκπαιδευτικές λειτουργίες: Μεικτό εμβαδόν 25.000 m2
  • Υψηλή πτέρυγα: 13 ορόφων, 54 μέτρα ύψος
  • Χαμηλή πτέρυγα: 6 ορόφων, 33 μέτρα ύψος
  • Ισόγειο: Αίθουσα εισόδου με επιλογές έκθεσης, γραφείο φιλοξενίας, αίθουσα θεάτρου Gerard van Haarlem, αίθουσα μελέτης της βιβλιοθήκης, Café Ko και μονάδες τροφίμων
  • Ανάθεση: 1 Σεπτεμβρίου 2022
  • Φωτογραφίες: Σεμπάστιαν βαν ΝταμΠαραχώρηση του Εταιρεία Powerhouse