Sunac Guangzhou Grand Theatre by Steven Chilton Architects – aasarchitecture

Sunac Guangzhou Grand Theatre by Steven Chilton Architects – aasarchitecture

Oktober 8, 2022 0 Von admin

Το «Sunac Guangzhou Grand Theatre» βρίσκεται στην περιοχή Huadu της Guangzhou της Κίνας και είναι το πρόσφατα ολοκληρωμένο θέατρο 2000 θέσεων, σχεδιασμένο από την εταιρεία SCA|Steven Chilton Architects με έδρα το Λονδίνο. Το Guangzhou είναι η γενέτειρα του «Δρόμου του Μεταξιού στη Θάλασσα» και υπήρξε σημαντικό κέντρο για τις τέχνες και το εμπόριο από τη δυναστεία των Χαν.

Εμπνευσμένο από τους παραδοσιακούς και σύγχρονους καλλιτέχνες του, η ιδέα για το θέατρο έχει ενημερωθεί από μεταξωτά κεντήματα τις εικονογραφήσεις του καλλιτέχνη Zhang Hongfei. Το μετάξι έχει ζωγραφιστεί και κεντηθεί από καλλιτέχνες στο Guangzhou εδώ και χιλιάδες χρόνια και αναπτύχθηκε ως δημιουργικό μέσο για την απεικόνιση μύθων και σκηνών της φύσης σε ταπετσαρίες και διακοσμητικές ρόμπες.

Ο Στίβεν Τσίλτον λέει, «Η Γκουανγκζού ήταν το σπίτι και η έμπνευση για καλλιτέχνες που έχουν βοηθήσει στον καθορισμό της παγκόσμιας έννοιας του κινεζικού πολιτισμού για χιλιάδες χρόνια. Μέσα από τη δουλειά μας στο θέατρο, προσπαθήσαμε να διοχετεύσουμε την ιστορία, το συναίσθημα και τη δημιουργική ενέργεια της πόλης μέσα από ένα κτίριο που σκοπός του είναι να γαλουχήσει την επόμενη γενιά πολιτιστικών ηγετών στις παραστατικές τέχνες».

Η σωματικότητα του μεταξωτού υφάσματος ενημέρωσε την επίσημη έκφραση του κτιρίου μέσα από μια σειρά από δέκα, απαλά συστρεφόμενες πτυχές που ορίζουν το εξωτερικό περίβλημα. Οι διάφορες είσοδοι του κτιρίου δημιουργούνται με το «τύλιγμα» της επιφάνειας μέσα της, όπου η κοιλάδα κάθε πτυχής θα συναντούσε το επίπεδο του εδάφους. Κάθε είσοδος προστατεύεται από ένα φυσικό κουβούκλιο που δημιουργείται από την προεξέχουσα επιφάνεια προτού «μπει» για να ορίσει το άνοιγμα.

Η αποστολή των θεάτρων να καλλιεργήσουν ταλέντο εκφράζεται μέσω των εικόνων που εφαρμόζονται στην επιφάνεια της επένδυσης. Ο Στίβεν Τσίλτον λέει, «Επηρεαστήκαμε από έναν αγαπημένο τοπικό μύθο, το «100 πουλιά που αποτίουν φόρο τιμής στον Φοίνικα». Το Phoenix ή «Fenghuang» σημαίνει αρετή και χάρη, ενώ η αλληγορία υποδηλώνει έννοιες αναγνώρισης, ηγεσίας και καθοδήγησης. Χρησιμοποιώντας εικονογραφήσεις που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Zhang Hongfei, η SCA ψηφιοποίησε και ερμήνευσε τα σχέδια του χεριού του πριν χαρτογραφήσει κάθε σχήμα στη γεωμετρία της επιφάνειας.

Αναπτύξαμε ένα στυλ σύνθεσης εμπνευσμένο από την αισθητική της tattoo art. Κάθε σχήμα τοποθετήθηκε στο «σώμα» του θεάτρου σε μια σειρά μελετών ως απάντηση στην τοπολογία της γεωμετρίας της επιφάνειας. Ενώ σημαντικές φιγούρες όπως ο Φοίνικας τοποθετούνταν εκεί όπου η μορφή έδινε εξέχουσα θέση, μικρότερες φιγούρες όπως τα πουλιά, ήταν οργανικά και λιγότερο συνειδητά διατεταγμένες στα ενδιάμεσα διαστήματα.

Η επένδυση αποτελείται από χιλιάδες διάτρητα πάνελ αλουμινίου, το καθένα βαμμένο με ένα μοναδικό μέρος της συνολικής σύνθεσης. Υποστηρίζονται από μια σύνθετη δομή συγκολλημένων χαλύβδινων σωλήνων που λειτουργούν αλληλεξαρτώμενα με την ανωδομή από σκυρόδεμα που στηρίζει τα δάπεδα του θεάτρου.

Σχεδιασμός Αίθουσας
Το concept design του αμφιθέατρου με επικεφαλής τον Dragone με τον σύμβουλο θεάτρου Auerbach Pollock Friedlander, είναι ένα καθηλωτικό περιβάλλον παράστασης που μπορεί να μετατραπεί από ένα πιο τυπικό θέατρο 360 μοιρών σε οποιονδήποτε αριθμό εναλλακτικών διαμορφώσεων. Η καθηλωτική εμπειρία παρέχεται στο κοινό μέσω 360 οθονών LED.

Ενσωματωμένα πάνω από τη σκηνή είναι 12 ακροβατικά ανυψωτικά και 3 ακροβατικές πίστες και τρόλεϊ. Πάνω από το κοινό στο gridiron υπάρχουν 2 βαγόνια αποθήκευσης που επιτρέπουν να κατεβαίνουν γραφικά στοιχεία από πάνω από τη σκηνή σε ειδικά κατασκευασμένα ανυψωτικά. Ενώ το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο τυπικές παραγωγές, μπορεί επίσης να μεταμορφωθεί για παραγωγές που έχουν θεαματικά εφέ νερού.

Στο κέντρο του θεάτρου βρίσκεται μια βαθιά πισίνα κάτω από το πάτωμα της σκηνής με έναν αυτοματοποιημένο ανελκυστήρα σκηνής που μπορεί να ανυψωθεί μισό μέτρο πάνω από το πάτωμα της σκηνής ή να πέσει 9 μέτρα στο νερό, σε αυτό το χαμηλότερο υψόμετρο υπάρχουν 3 αποθηκευτικά γκαράζ κάτω από το νερό . Αυτά χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση μεγάλων στηρίξεων και γραφικών στοιχείων προτού μεταφερθούν στον ανελκυστήρα και ανυψωθούν μέσα από το νερό μέχρι το επίπεδο της σκηνής. Πηγή από Steven Chilton Architects.

  • Τοποθεσία: Huadu, Guangzhou, Κίνα
  • Αρχιτέκτονας: SCA|Αρχιτέκτονες Steven Chilton
  • Ομάδα Έργου SCA: Steven Chilton, Roberto Monesi, Chuck Wang, Paula Isabella Saavedra Rosas, David Rieser, Natalie Dillon
  • Αρχιτεκτονική και Διοίκηση Σχεδιασμού: Sunac China Holdings Ltd.
  • Auditorium Concept Designer και Τεχνικός Σύμβουλος: Δράκων
  • Θεατρικός Σύμβουλος: Auerbach Pollock Friedlander
  • Τοπικό Ινστιτούτο Σχεδιασμού: Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Πεκίνου
  • Concept Engineer: Bureau Happold
  • Καλλιτέχνης: Ζανγκ Χονγκφέι
  • Πελάτης: Sunac China Holdings Ltd.
  • Ετος: 2021
  • Φωτογραφίες: Chong‐Art ΦωτογραφίαΠαραχώρηση του Αρχιτέκτονες Στίβεν Τσίλτον