Suzhou Museum West by gmp Architects – aasarchitecture

Suzhou Museum West by gmp Architects – aasarchitecture

Oktober 8, 2022 0 Von admin

Το Μουσείο Suzhou (Δυτικά) είναι ένα άλλο μουσείο ορόσημο μετά το Μουσείο Suzhou, το οποίο σχεδιάστηκε πριν από 15 χρόνια από τον Ieoh Ming Pei. Το Δυτικό Μουσείο που αντηχεί με το Μουσείο Suzhou στα ανατολικά της πόλης θα χρησιμεύσει ως σημαντικός φορέας της αστικής κουλτούρας του Suzhou και ένα σημαντικό πολιτιστικό ορόσημο στο Δέλτα του ποταμού Yangtze.

Σχεδιασμένο με συνολική επιφάνεια δαπέδου 48.365 τετραγωνικών μέτρων και εκθεσιακό χώρο 13.391 τετραγωνικών μέτρων σε χώρο 37.600 τετραγωνικών μέτρων στην Πολιτιστική Πλατεία Shishan, στην Εθνική Περιοχή Hi-Tech Suzhou, το Δυτικό Μουσείο θεωρείται ως ένα σύγχρονο μουσείο σε ένα μεγαλύτερο μέγεθος και με πιο διαφορετικές λειτουργίες. Θα φιλοξενήσει όχι μόνο εγχώριες εκθέσεις για τη γενική ιστορία της πόλης, προϊόντα χειροτεχνίας τύπου Suzhou κ.λπ. αλλά και διεθνείς πλανόδιες εκθέσεις του The British Museum, ενός διεθνούς συνεργάτη του West Museum.

Εκτός από την προγραμματισμένη αίθουσα ψηφιακής εμπειρίας 5G, το West Museum θα περιλαμβάνει μια αίθουσα εμπειρίας για νέους που θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της δημόσιας εκπαίδευσης ως σημαντικό συμπλήρωμα στη σχολική εκπαίδευση και την κοινωνική εκπαίδευση στο Suzhou. Το West Museum θα ακολουθήσει το μονοπάτι της εκπληκτικής ανάπτυξης και θα προσπαθήσει να αποτελέσει μια σημαντική λειτουργική επέκταση του Μουσείου Suzhou.

Η πλατεία Shishan στην κεντρική ζώνη CBD της Εθνικής Περιφέρειας Hi-Tech Suzhou καλύπτει μια έκταση 1.200 mu, με 240 mu να καταλαμβάνονται από το όρος Shishan και 160 mu από τη λίμνη Shishan. Σχεδιάζεται ως δημόσιος ανοιχτός χώρος με φόντο τα εντυπωσιακά τοπία βουνών και ποταμών και την κεντρική αστική πολιτιστική πλατεία του Suzhou. Το Δυτικό Μουσείο βρίσκεται στη νότια πτέρυγα της πλατείας Shishan, όπου τρεις ολοκαίνουργιοι χώροι, δηλαδή μουσείο, μουσείο επιστήμης και θέατρο, θα κατασκευαστούν στο μέλλον.

Σε σύγκριση με το ελεύθερης μορφής μουσείο θεάτρου και επιστημών μεγάλης κλίμακας, το Δυτικό Μουσείο προορίζεται κυρίως ως ένα σύμπλεγμα κτιρίων μικρού όγκου που αποτελείται από γεωμετρικούς κύβους. Αυτά τα μικρά κυβικά κτίρια τοποθετούνται σε ένα καταπράσινο δάσος στα νοτιοανατολικά του όρους Shishan, δίνοντας έμφαση στην οργανική ενσωμάτωση με το περιβάλλον του τοπίου. Από τη σκοπιά του αστικού σχεδιασμού, η αρχιτεκτονική ιδέα του Δυτικού Μουσείου εμπνεύστηκε από τα κλασικά λαϊκά σπίτια του Suzhou και τους δρόμους και τα σοκάκια του που σφύζουν από ζωή.

Ως ένα κτιριακό σύμπλεγμα που αποτελείται από κύβους με μήκος πλευράς 25 μέτρων, το Δυτικό Μουσείο αντηχεί με τα παραδοσιακά λαϊκά σπίτια μικρού όγκου που χρονολογούνται από την περίοδο του Βασιλείου του Γου, ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά των μουσείων που τιμούν την ιστορική κληρονομιά. Οι κύβοι απέχουν περίπου 5,8 μέτρα ο ένας από τον άλλο, μια απόσταση που θυμίζει στους ανθρώπους τα στενά σοκάκια και τα σοκάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια.

Η φυσική πέτρα υιοθετείται τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πρόσοψη από την οροφή μέχρι την υπόγεια αυλή, συμβάλλοντας σε ένα γλυπτό έργο στους πρόποδες του όρους Shishan που ερμηνεύει την ιστορία και το μέλλον με σύγχρονο και συνοπτικό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο. Όλοι οι εκθεσιακοί χώροι διαθέτουν συμπαγείς εξωτερικούς τοίχους, αλλά η στενή λωρίδα του γυάλινου παραπετάσματος επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες μεταξύ τους. Μεταξύ των εκθέσεων, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα και να απολαύσουν τη συναρπαστική θέα της λίμνης του πάρκου και του βουνού Shishan που δεν απέχει πολύ.

Ο συνδυασμός κενό-στερεό προσθέτει μια μοναδική γοητεία στο μουσείο. Τα κτίρια ενσωματώνονται στα μαγευτικά τοπία των λιμνών και των βουνών, τα οποία με τη σειρά τους είναι ενσωματωμένα στα κτίρια. Ο βυθισμένος κινέζικος κήπος που χαρακτηρίζεται από το διάσημο τοπίο κήπου του Suzhou τοποθετείται μέσα στο κτιριακό σύμπλεγμα με τρόπο που ενσωματώνει καλά το Δυτικό Μουσείο με την τοπική κουλτούρα και βελτιώνει το συνολικό χωρικό πλαίσιο.

Οι εσωτερικές διαδρομές κυκλοφορίας μπορούν να ανταποκριθούν απόλυτα στις απαιτήσεις των χρηστών του χειριστή του μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι μπορούν να συνδυάζονται ευέλικτα και να χωρίζονται οριζόντια ή κάθετα με διάφορους τρόπους όπως απαιτείται από τις εκθεσιακές ρυθμίσεις, ώστε να φιλοξενούνται τόσο μόνιμες όσο και πλανόδιες εκθέσεις. Η εσωτερική διακόσμηση επιδιώκει να ενισχύσει την αίσθηση προσανατολισμού των επισκεπτών σε έναν περίπλοκο χώρο και να τους κρατήσει μαγεμένους από εκπληκτικές εμπειρίες επίσκεψης.

Το αίθριο των εκθεσιακών αιθουσών είναι η καρδιά του εκθεσιακού χώρου, συνδέοντας τους πολύ σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους με διαφανή θέα. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν δεξιόστροφα γύρω από το αίθριο για να φτάσουν σε εκθεσιακούς χώρους σε οποιονδήποτε όροφο. Το υπόγειο έχει σχεδιαστεί με τραπεζαρία, αίθουσα διαλέξεων και κοινόχρηστη κεντρική αίθουσα για ορισμένους εκθεσιακούς χώρους. Η κοινόχρηστη κεντρική αίθουσα διαθέτει κυρίως έναν προσιτό μικρό χώρο, όπου το απαλό διακοσμητικό φινίρισμα του σαλονιού και το διαφανές γυαλί που τραβάει το όμορφο τοπίο της βυθισμένης αυλής στο εσωτερικό δημιουργούν ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Πηγή από gmp Architects.

  • Τοποθεσία: Suzhou, Κίνα
  • Αρχιτέκτονας: gmp Architects
  • Υπεύθυνος αρχιτέκτονας: Ο Μάινχαρντ φον Γκέρκαν με τους Νικόλαους Γκέτσε και Ντιρκ Χέλερ
  • Υπεύθυνος Διαγωνισμού: Κάρεν Σρέντερ
  • Αγωνιστική ομάδα: Chen Xiufu, Christoph Berle, Holger Schmücker, Marcus Tanzen και Vanessa Rodrigues Alves
  • Λεπτομερής Υπεύθυνος Σχεδιασμού: Κάρεν Σρέντερ
  • Ομάδα λεπτομερούς σχεδιασμού: Christoph Berle, Holger Schmücker, Chen Xiufu, Marcus Tanzen, Vanessa Rodrigues Alves, Liwen Knoll
  • Διαχείριση Έργων στην Κίνα: Cai Lei, Lui Minghao, Fang Min
  • Πελάτης: Γραφείο Πολεοδομίας Suzhou, Γραφείο Ζώνης Υψηλής Τεχνολογίας
  • Εκθεσιακός χώρος: 13.391 τετραγωνικά μέτρα
  • Ετος: 2021
  • Φωτογραφίες: CreatARΠαραχώρηση του gmp Architects