Water Drop Library στον κόλπο Shuangyue by 3andwich Design – aasarchitecture

Water Drop Library στον κόλπο Shuangyue by 3andwich Design – aasarchitecture

Oktober 10, 2022 0 Von admin

Το κτίριο βρίσκεται στο Shuangyue Bay Central Park, Pinghai Town, Huizhou City, επαρχία Guangdong, Κίνα. Το πάρκο βρίσκεται ανάμεσα στην αρχαία πόλη Pinghai και τη θάλασσα, όχι μακριά από το περίφημο καταφύγιο Shuangyue Bay Turtle Reserve. Το συνολικό έδαφος του πάρκου είναι ψηλά στα βόρεια και χαμηλά στο νότο, με λόφους και κοιλάδες στα βόρεια και τη θάλασσα στο νότο.

Η βάση του έργου βρίσκεται κοντά στο κέντρο του πάρκου και είναι ένας ανεξάρτητος και προεξέχων λόφος σε σχήμα χερσονήσου. Η τάση του λόφου είναι από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, επομένως η θέα στα βόρεια κυριαρχείται από λόφους και κοιλάδες και η θέα στα νότια είναι 270 μοίρες εξαιρετικής θέας στη θάλασσα. Οι λόφοι στο πάρκο είναι μαλακοί σε σχήμα και όχι υπέροχοι, αλλά υπάρχουν αρκετοί ογκόλιθοι, που παρέχουν σημαντική υποστήριξη για τη διαμόρφωση του τοπίου.

Υπάρχουν επίσης προκλήσεις στη βάση: πολλά κτίρια κατοικιών υπάρχουν στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της βάσης και ο μεγάλος όγκος της κατοικίας εμποδίζει την θέα του κτιρίου σε κάποιο βαθμό. Επιπλέον, το ύψος της βιβλιοθήκης πρέπει να ελέγχεται αυστηρά για να μην εμποδίζεται η θέα των κατοίκων χαμηλών ορόφων στη βόρεια πλευρά του κτιρίου για να παρακολουθούν τη θάλασσα. Υπάρχει ένα πολυώροφο κτίριο στα νοτιοδυτικά του πάρκου, η όψη δεν είναι ιδανική, και έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη θέα στη θάλασσα της βιβλιοθήκης.

Τοποθεσία και σχήμα: μια λευκή βιβλιοθήκη κάτω από μια λίμνη νερού
Ο σχεδιασμός προσπαθεί να ενσωματώσει το πολιτιστικό χαρακτηριστικό της βιβλιοθήκης, το περιβαλλοντικό χαρακτηριστικό της τοποθεσίας και το δημόσιο χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας. Η θέση του κτιρίου σχεδιάζεται στο τέλος της κορυφής του βουνού και τοποθετείται στο στόμιο του γκρεμού σύμφωνα με την τοπογραφική υψομετρική διαφορά. Το κτίριο ενσωματώνεται στο λόφο και γίνεται μέρος του χώρου.

Μια τέτοια επεξεργασία μπορεί όχι μόνο να κάνει τη βιβλιοθήκη να έχει τη μεγαλύτερη επιφάνεια θέασης, αλλά και να ελέγχει το ύψος του κτιρίου στο μέγιστο βαθμό με την προϋπόθεση να μειώνεται ο όγκος των χωματουργικών εργασιών, χωρίς να εμποδίζει τη θέα στη θάλασσα της κατοικίας πίσω. Η μοντελοποίηση της βιβλιοθήκης προσπαθεί να έχει ποιητική ένταση: κοιτάζοντας από ψηλά, το κτίριο είναι πολύ γεωμετρικό – ένας κύκλος συν μια ευθεία γραμμή.

Το επίπεδο σχήμα του κύριου τμήματος του κτιρίου είναι κυκλικό και η ευθεία είναι ο εξωτερικός διάδρομος και ο μακρύς τοίχος, που εισάγει ανθρώπους από την κορυφή του λόφου στο κτίριο. Ολόκληρη η βιβλιοθήκη είναι λευκή και οι άκρες του διαδρόμου, ο μακρύς τοίχος και η οροφή ενισχύουν την αίσθηση της γεωμετρικής σύνθεσης. Το τμήμα της οροφής του κτιρίου έχει σχήμα μπολ και το διαφανές γυαλί στην περιοχή ανάγνωσης δίνει στην οροφή μια αίσθηση ανάρτησης. Μέσα στην οροφή σε σχήμα μπολ υπάρχει μια πισίνα, η οποία δίνει στο κτίριο ένα είδος δραματικής σημασίας – μια υποβρύχια βιβλιοθήκη.

Ο μακρύς τοίχος όχι μόνο θωρακίζει τους δυσμενείς παράγοντες στα νοτιοδυτικά της τοποθεσίας, αλλά παίζει και καθοδηγητικό ρόλο. Καθοδηγεί την προσοχή των ανθρώπων στην πισίνα και τη θάλασσα και οδηγεί τους αναγνώστες να πλησιάσουν και να εισέλθουν στο κτίριο κατά μήκος αυτής της συγκεκριμένης γραμμής. Κατά τη δύση του ηλίου, πριν πέσει ο ήλιος στη θάλασσα, θα υπάρξουν λίγα λεπτά που ο ήλιος που δύει επιμηκύνει τις σκιές κατά μήκος του μακρύ τοίχου και του διαδρόμου. Αυτό προσθέτει ένα ρομαντικό χρώμα στο κτίριο.

Χωρική ακολουθία: επικάλυψη φωτός και σκότους, άνοιγμα και κλείσιμο, κυκλικότητα και ευθύτητα
Η διαδικασία εισόδου στη βιβλιοθήκη δεν είναι απλή. Επειδή το κτίριο βρίσκεται πάνω σε λόφο, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα ελικοειδή μονοπάτι στη βόρεια πλαγιά του λόφου. Οι αναγνώστες πρέπει να επιταχύνουν και να κατανοήσουν τον πόνο της μάθησης στο ελαφρώς κουρασμένο σώμα τους. Ως εκ τούτου, ονομάζεται επίσης «ένα μονοπάτι προς το βουνό των βιβλίων». Όταν φτάσετε στην κορυφή του βουνού, μπορείτε να δείτε ίσιο διάδρομο και μακρύ τείχος, που οδηγούν τον κόσμο προς τη θάλασσα και το κτίριο με «σκληρή» στάση.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι αναγνώστες είναι να ακολουθήσουν αυτή τη ρύθμιση και να οδηγηθούν στην υποβρύχια βιβλιοθήκη. Ο κύριος χώρος χρήσης του κτιρίου βρίσκεται κάτω από την πισίνα. Η διαδικασία εισόδου στο κτίριο είναι ένα ταξίδι για να ξανασυναντήσει κανείς τη φύση και τον εαυτό του. Για να μπείτε στο κτίριο, πρέπει να κατεβείτε στο διάδρομο και να «βουτήξετε» κάτω από την πισίνα. Οι αρχιτέκτονες ελπίζουν να χτίσουν το εσωτερικό σε μια σειρά δραματικών χώρων με το φως και το σκοτάδι, το άνοιγμα και το κλείσιμο να επικαλύπτονται.

Η πρώτη σκηνή για την είσοδο του κόσμου στο κτίριο είναι η βεράντα, η οποία βρίσκεται στο τέλος του υπαίθριου διαδρόμου, ενός σχετικά στενού μεταβατικού χώρου. Στρίβοντας αριστερά από τη βεράντα, θα μπείτε στον κυκλικό χώρο στη μέση του κτιρίου. Η διεπαφή του χώρου είναι απλή και διαλογιστική. Οι αρχιτέκτονες ελπίζουν ότι αυτό το μέρος είναι μυστηριώδες και σκοτεινό. Παρέχει έναν οδηγό για την είσοδο στην περιοχή ανάγνωσης. Ορισμένες μικρές εκθέσεις ή πάρτι μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εδώ.

Ο σκοτεινός χώρος έχει μια «τρύπα» που συνδέεται με το χώρο ανάγνωσης, ο οποίος βρίσκεται στον εξωτερικό δακτύλιο του κτιρίου και είναι ένας φωτεινός ημικυκλικός χώρος. Έχει σχεδόν 270 μοίρες από γυαλί δαπέδου, διάφανο και ανοιχτό, μέσα από το οποίο μπορείτε να δείτε τον γαλάζιο ουρανό και τη θάλασσα. Μια άλλη είσοδος και έξοδος του κτιρίου βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, από όπου οι άνθρωποι μπορούν να εγκαταλείψουν τη βιβλιοθήκη και στη συνέχεια να παρακάμψουν ογκόλιθους στην τοποθεσία κυκλικά για να επιστρέψουν στην κορυφή του λόφου.

Ατμόσφαιρα εσωτερικού χώρου: φως, χρώμα και υλικά που συνάγουν το θέμα του χώρου
Ο εσωτερικός τόνος της περιοχής ανάγνωσης είναι κυρίως λευκός, ανοιχτό γκρι και άλλα φωτεινά χρώματα και το σχήμα καμπύλης χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια χαλαρωτική και μοντέρνα ατμόσφαιρα. Καθίσματα και μικρά τραπέζια είναι τοποθετημένα κατά μήκος του εξωτερικού γυάλινου τοίχου, όπου οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν ήσυχα και να παραβλέψουν το τοπίο. Τα ράφια είναι διατεταγμένα σε δακτύλιο κατά μήκος του εσωτερικού τοίχου και εκτείνονται προς τα έξω στην οροφή και στο έδαφος για να σχηματίσουν ένα σχήμα σαν σύννεφο. Το τμήμα που εκτείνεται μέχρι το έδαφος γίνεται επίσης ένας ελεύθερος χώρος ανάγνωσης, όπου ορισμένοι αναγνώστες που δεν θέλουν να κάθονται όρθιοι μπορούν να απολαύσουν το απόγευμα με βιβλία εδώ, γέρνοντας ή λυγίζοντας.

Δύο ανεξάρτητοι χώροι διατάσσονται και στις δύο πλευρές του χώρου ανάγνωσης: VIP τσαγιέρα και αίθουσες ανάπαυσης. Η VIP αίθουσα τσαγιού είναι ένας εσωτερικός χώρος. Το εσωτερικό συνεχίζει το απλό στυλ, με τραπεζάκια και καθίσματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μοναξιά ή για συζητήσεις. Το δωμάτιο είναι ειδικά διακοσμημένο με μια πρωτότυπη πέτρα. Καθισμένοι ενώ αντιμετωπίζετε την πέτρα, μπορείτε επίσης να έχετε μια κοντινή θέα στην ομορφιά του βουνού και της πέτρας ενώ διαβάζετε και πίνετε τσάι. Για τους χώρους ανάπαυσης, δημιουργείται ένα δραματικό εφέ ειδικά και τα χρώματα αντίθεσης και η συσκευή οπτικών ινών δίνουν και τα δύο στους ανθρώπους φυσικές υποδείξεις.

Η μπάρα νερού βρίσκεται ανάμεσα στις αίθουσες ανάπαυσης και την περιοχή ανάγνωσης, η οποία όχι μόνο χωρίζει τη δυναμική και τη στατική περιοχή, αλλά παίζει και μεταβατικό ρόλο. Το τμήμα της οροφής του χώρου του μπαρ έχει ένα ελαφρύ άνοιγμα προς την πισίνα στην οροφή. Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν σκόπιμα μια έγχρωμη συσκευή στην πρόσοψη στη νότια πλευρά του ανοίγματος φωτισμού. Μέσα από αυτό, το φως του ήλιου αποδίδεται ως έγχρωμο φως, το οποίο διασκορπίζεται στο χώρο σε θολή μορφή, προσθέτοντας λίγη γοητεία στο κτίριο.

Πισίνα και τοπίο: ένας διάλογος μεταξύ ανθρώπου, θάλασσας και γαλάζιου ουρανού
Το τοπίο του έργου προσπαθεί να είναι καθαρό. Ως βάση του κτιρίου, η βλάστηση στην κορυφή του λόφου είναι κυρίως χαμηλή τέντα και πράσινα φυτά, που αναδεικνύουν το καθαρό σχήμα του κτιρίου. Αρκετοί ογκόλιθοι στην τοποθεσία διατηρούνται προσεκτικά και συνδυάζονται με το μονοπάτι για να γίνουν η προοπτική ενώ παρακολουθείτε το κτίριο. Στην κορυφή του λόφου, ο λευκός διάδρομος και ο μακρύς τοίχος γίνονται τεχνουργήματα στο φυσικό τοπίο.

Τα καθαρά γεωμετρικά σχήματα προσελκύουν καλά την προσοχή των χρηστών και οδηγούν τους ανθρώπους προς την κατεύθυνση της πισίνας της οροφής και της θάλασσας. Η πισίνα της οροφής είναι κάπως με μια ουτοπική αίσθηση. Οι αρχιτέκτονες και οι ιδιοκτήτες ελπίζουν να εκπλήξουν τους χρήστες και ακόμη και αυτή τη μικρή πόλη στο νότο. Οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν το κρυφό μονοπάτι στη βόρεια πλευρά του μακριού τοίχου μέχρι τη μικρή πλατφόρμα στην πισίνα και να φτάσουν στο άνοιγμα και την πλατφόρμα που βρίσκεται στη μέση της πισίνας μέσα από τις πέτρες στην επιφάνεια του νερού.

Δεν υπάρχει φράκτης στην άκρη της πισίνας, κάτι που διασφαλίζει την ακεραιότητα και την καθαρότητα του κτιρίου. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν τα σκαλοπατάκια και το βάθος του νερού γύρω από την πλατφόρμα για να περιορίσουν τους ανθρώπους από την είσοδο στην πισίνα για να εξασφαλίσουν ασφάλεια. Από μια συγκεκριμένη τοποθεσία στην κορυφή του λόφου, οι άνθρωποι μπορούν να δουν το επίπεδο της θάλασσας στο βάθος ρίχνοντας μια ματιά πάνω από την πισίνα. Νερό, ουρανός και θάλασσα ενσωματώνονται εδώ και τώρα.

Συμπέρασμα: κτίριο με φυσική εμπειρία και οπτική επικοινωνία
Το σημείο εκκίνησης του σχεδιασμού ξεκινά από τον ιστότοπο. Το κτίριο είναι σωστά ενσωματωμένο στον χώρο, αλλά έχει μια αίσθηση ύπαρξης και γίνεται το σημείο σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος. Η αρχιτεκτονική δεν επιδιώκει σκόπιμα τη φυσική μίμηση. Η συνοπτική γεωμετρία δείχνει την αφαίρεση ως τεχνούργημα και σεβασμό προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, το κτίριο είναι γεμάτο δράμα και αφήγηση. Πηγή από 3andwich Design.

  • Τοποθεσία: Κόλπος Shuangyue, πόλη Huizhou, επαρχία Γκουανγκντόνγκ, Κίνα
  • Αρχιτέκτονας: Σχέδιο 3andwich
  • Κύριοι αρχιτέκτονες: He Wei, Chen Long
  • Αρχιτέκτονες έργου: Wang Ziyi (αρχιτεκτονική), Meng Xiangting (εσωτερικό)
  • Ομάδα έργου: Zhou Junjie, Wan Yuexiao, Liu Song, Sang Wanchen, Liu Yong, Zhu Yanming, Yan Ziming (ασκούμενος)
  • Μηχανικός κατασκευών: Pan Congjian
  • Σχεδιασμός τοπίου: TOPOS Αρχιτέκτονες Τοπίου
  • Σχεδιασμός φωτισμού: Guangzhu International Lighting Design Co. Ltd (Πεκίνο)
  • Ομάδα διαχείρισης σχεδιασμού ιδιοκτήτη: Luo Shaochuan, Liu Shaowen, Yu Yanfei, Li Guohao
  • Ομάδα Διαχείρισης Μηχανικών Ιδιοκτητών: Liu Zhifei, Lin Yonghua
  • Ιδιοκτήτης: Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development Co., Ltd.
  • Περιοχή τοποθεσίας: 3500τμ
  • Χώρος κατασκευής: 450τμ
  • Χρόνος ολοκλήρωσης: Απρίλιος 2022
  • Φωτογραφίες: Jin WeiqiHe Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development Co., Ltd., Ευγενική προσφορά της 3andwich Design